Malerier af mennesker

Klik og se mine malerier af mennesker. Jeg ser igen og igen mennesker i mange af mine abstrakte malerier. Hvorfor? Jeg bliver simpelthen inspireret af mødet med forskellige mennesker – både i forståelsen af vores ligheder og vores forskelligheder.
Dette maleri er collage, truk og akryl på lærred og hedder Fake News. Se flere malerier med mennesker her.
Jeg mener, at det er livsvigtigt for os som mennesker at indgå i mange fællesskaber, og at vi netop udvikler os selv i vores møde med andre, når vi skaber relationer og nærhed. Jeg håber på, at vi med denne indsigt giver plads til mangfoldighed.
Billeder kan ofte nå dybere end ord – eller udtrykke følelser og stemninger, der er svære at sætte ord på. I mine malerier med mennesker prøver jeg at give mulighed for at beskueren kan spejle egne eller andres følelser og måske derved få en dybere forståelse af os selv og andre.
Abstrakte malerier med mennesker
Jeg nyder at male mennesker – og tænker at selv i vores mere og mere digitale hverdag, kan man sige: It´s all about people. Vi skal have medmenneskelighed, vi skal have relationer, og vi skal se andre som hele mennesker. Det er nogle af de tanker, der ligger bag både mine portrætter og mine malerier af mennesker i forskellige situationer.

Jeg kan også se, at selv om maleriet er abstrakt, så finder andre også mennesker i maleriet. Netop det giver i mine Facebookopdateringer genklang, samhørighed og likes. Vi genkender både os selv og andre.
Maleriet her er et bestillings arbejde og hedder Og vi danser til solen står op. Se flere dansemalerier.
Mange timer croquis som baggrund for malerierne med mennesker

Croquis er en flere hundrede år gammel tegneteknik, hvor man tegner hurtige skitser efter nøgne modeller. Den korte tid mellem hver tegning betyder, at man som kunstner må fokusere på det centrale i den stilling, modellen har valgt eller er sat i.
Der er ikke tid til detaljer – det er positionen, kroppen, udtrykket, bevægelsen, der er centralt. Jeg synes, det er dybt fascinerende og sjovt. Jeg har fra starten af min karriere tegnet meget croquis – og har nydt de hurtige skitser af mennesker i bevægelser. Jeg tror, at dette stadig kan ses i mine malerier.
Jeg er således fortrolig med at male kroppe, men jeg giver det ofte et twist. Det skal ikke være for genkendeligt – for der er så meget under overfladen, som vi ikke kender til. Det er det jeg prøver at vise ved at gøre figurerne lidt utydelige eller flydende i formerne. Leonardo da Vinci ville sige, at det er sådan, det ser ud, for der er ingen faste konturer – og han opfordrer kunstnere til at male former frem ved hjælpe af skygger og lys på kroppen. Jeg gør det ved hjælp af farver. Farver er mit værktøj til at beskrive følelser, bevægelser og stemninger.
Kunst kan nedbryde afstanden mellem mennesker
Både når jeg laver portrætter og malerier af mennesker, prøver jeg selv at indtage stillingen eller ansigtsudtrykket indimellem mine penselstrøg – det betyder, at jeg kommer nærmere den eller de personer, jeg maler. Jeg bliver helt opslugt af processen, og mit farvevalg bliver intuitivt. Måske er det også derfor, at mange af mine malerier er af kvinder, netop fordi jeg i processen genkender noget af mig selv. Jeg tror, at netop denne forståelse for andre er med til, at vi bedre forstår hinanden – og på denne måde får lettere ved at mødes og tale sammen. Jeg mener, at kunst på den måde kan nedbryde afstande og give større forståelse af andre menneskers holdninger og sindstilstande – og det er en af grundene til, at jeg mener, det er vigtigt at male malerier af mennesker eller portrætter.
Malerier af kvinder

Som kunstner udtrykker jeg således noget af mig selv i værket. Det gør jeg også, når jeg maler et abstrakt maleri af en kvinde, billeder af dansere, personer, menneskekroppe og meget andet. Jeg har også helt klart lettere ved at male kvinder.
Dels fordi jeg selv er kvinde – og nok også fordi, det er langt lettere at få kvindelige modeller, når man tegner croquis, så det har jeg langt større øvelse i. Derfor ses der også flest kvinder i mine billeder. Jeg elsker hastigheden, de hurtige bevægelser – og meget hurtige beslutninger.
Man må male intuitivt. Det vigtigste er nok, at man tvinges til at tegne, det man ser. For selv om vi alle ved, hvordan menneskekroppen ser ud – er iagttagelsen af den nøgne krop vigtig for at øve sig i at tegne.

For at tegne, hvad man ser – og ikke hvad man tror, man ser. Det er et af hovedbudskabet i bestselleren af Betty Edwards: At tegne er at se. Noget jeg selv har taget med mig som et lærerigt råd, når jeg har tegnet croquis. At se linjer og enkelte figurer i stedet for et ben eller en arm.
I croquis er det også interessant, at tegningerne og stilen er så utrolig forskellig fra person til person. Det er inspirerende at se de andres tegninger – og høre deres bevæggrund for, hvad de har valgt at fokusere på.
Malerier af mennesker med krop og sjæl
Også Leonardo da Vinci var en mester indenfor det tegnetekniske af menneskekroppen. Hans anatomiske tegninger er fantastiske – både stor kunst og meget korrekt. Dem har han udført ved at dissekere lig i kælderen på datidens hospitaler – uden ordentlig nedkøling og udluftning. Men netop disse studier har givet eftertiden mange nyttige oplysninger – både indenfor tegning, men også inden for menneskekroppen. Han var optaget af at tegne både efter virkeligheden, men også af at tilføre sin tegning en historie eller sjæl. Selv sagde han, at en god maler i grove træk må beslutte lemmernes position, men det er ikke nok. Kunstneren må også forholde sig til, om bevægelserne passer til sindstilstanden hos den person, de afbilder. Således lagde han ikke kun vægt på at gøre tegningen korrekt, men også indfange sindstilstanden – og formidle følelser ud fra kroppens holdning. Han argumenterede kraftig for, at kunstneren skulle kende til de anatomiske kendsgerninger så som kraniet, musklerne og sener for at få det rette udtryk. Og det rette udtryk var ikke blot lighed; men en vekselvirkning hvor iagttagelsesevne kombineres med forestillingsevne. Således udtalte han, at en stor kunstner udvisker grænsen mellem virkelighed og fantasi.

Jeg gør det gennem bevægelse, former og ikke mindst farvevalg. Som kunstner er det interessant at tegne den menneskelige krop, da det giver mulighed for at studere farver, proportioner, balance, rytme og bevægelse, men helhedsindtrykket skal dannes ud fra en blanding af modellens ydre, proportioner, balance og bevægelse.
Jeg kan selvfølgelig ikke male som Leonardo. Det er nok de allerfærreste, der kan måle sig med ham. Men mange mennesker i dag foretrækker en mere moderne stil – og at der er overladt endnu mere til fantasien.
Leonardo malede på sine malerier i årevis og malede om og om igen – og dissekerede over 30 lig, for at få detaljerne i sine skitser så korrekte som muligt. Selv er jeg mere til croquis, de hurtige strøg, de hastige beslutninger og udeladelse af detaljer med fokus på det centrale. Det synes jeg, giver maleriet af mennesker et levende udtryk.
Mine forbilleder – Abstrakte malerier af kvinder
Jeg er blevet inspireret af flere at vores store moderne malere som fx Pablo Picasso. Hans kvinder er frodige og erotiske. Han bruger skarpe streger – ja nogle gange er det kubistisk ja nærmest abstrakt– og opfordrer til, at man bl.a. ser de lige streger på kroppen. Desuden er Matisse runde og organiske og farvemættede udtryk i hans kvinder helt fantastiske. Jeg kigger fx ofte på maleriet ”Dansen”, som jeg finder dybt fascinerende – og som igen og igen kan inspirere mig, når jeg laver malerier af mennesker. Desuden har jeg studeret Japansk kunst – lige som så mange andre vestlige kunstnere. Det er specielt Shijoskolen, som tager udgangspunkt i de japanske tuchmalerier og samtidig inkluderede elementer af vestlig realisme. Her er mange skønne personer fra Edoperiodens storbyer med skildring af forlystelseskvarterer. De har en meget enkel streg – og igen viser de store personligheder på en ganske enkel måde – og med en yderst fræk beskæring. Du kan læse mere om de japanske træsnit på min blog her.

Den japanske beskæring fører til et andet af mine forbilleder – nemlig Gauguin. Han var også meget inspireret af japanske træsnit og japansk kunst. Jeg har faktisk lavet malerier af kvinder, hvor jeg netop har haft hans kvinder fra Haiti i tankerne, som både er naive, erotiske og udstråler selvværd.
Maleriet her er netop inspireret af Gaugain – se flere abstrakte farverige malerier af mennesker her.
Lad mig derfor slutte med en opfordring. Vil du gerne selv i gang med at male – så er croquis et godt sted at begynde – også hvis du vil male abstrakt.
Hvorfor købe et maleri med mennesker?
På et maleri med mennesker er det mere eller mindre figurative personer, der er motivet. Meningen med malerier med mennesker er at illustrere attituder, karaktertræk, følelser, relationer – og dermed ofte at vække genklang hos beskueren, udtrykke stemninger eller fortælle en historie. Kvinder er et yndet motiv – det er dog ofte, at kunstnere, der maler malerier med kvinder, tilføjer maskuline elementer for at skabe dynamik og kontrast.
Hvornår begyndte man at male mennesker?
Mennesket har gennem alle tider været et vigtigt objekt til afbildning. Både for at forstå os selv, som en form for tilbedelse, fortælle historier – eller ofte i tidligere tider som udtryk for et ønske: jagtlykke, frugtbarhed etc. Vores behov for andre mennesker og gode relationer kan være grunden til, at malerier med mennesker er så eftertragtede, selv i vores moderne samfund.
Hvorfor male malerier med mennesker?
Fra vi er helt små, er vi optaget af at fortolke andre mennesker simpelthen for at overleve. Vi bliver derfor eksperter i at aflæse andre menneskers ansigter, deres mimik og kropsholdning. Selv når maleriet er abstrakt, kan vi ofte finde mennesker eller ansigter i de abstrakte figurer. Således skaber vi plads til vores egen indlevelse og empati og spejler vore egne følelser ind i maleriet. Derfor er malerier med mennesker så populære.
Hvordan vurderes et maleri med mennesker?
I renæssancen lærte de om muskler og knoglernes opbygning ved at skære i lig, så maleriet blev så naturtro som muligt. I dag er det ofte mange timers croquis og træning, der ligger bag et godt maleri med mennesker. I det moderne maleri er maleriet mere interessant og ofte værdifuldt, når den realistiske gengivelse ikke er målet, men at kunstneren lader værket stå åbent for fortolkeren, således at beskueren selv trækker meningen ud og genkender stemninger og følelser.