Gæstekunstnere – forskellig kunst kan inspirere os
Jeg tror, at vi udvikler os gennem gensidig inspiration og ved at lære af hinanden. Derfor besøger jeg jævnligt udstillinger eller taler med andre kunstnere – og jeg udstiller i udlandet. Der er virkelig mange gode og dygtige kunstnere – og det er ikke så let for en kunstner at slå igennem og få sin kunst ud. Jeg har haft mit onlinegalleri i mange år – og får besøg af mange på mit site. Jeg har derfor valgt indimellem at udvælge andre kunstnere til at udstille her på mit online galleri. Jeg tager ikke provenu, jeg gør det fordi, jeg tror på, at gensidig inspiration og hjælp er en måde, vi kan berige hinanden på. Lige nu har jeg valgt at præsentere Lene Juhl, som er en spændende moderne kunstner – se hende og tidligere gæstekunstner her på siden.
Lene Juhl: Moderne kunst i et krydsfelt mellem fotografi, performance og visuel design
Jeg har valgt at vise Lene Juhls kunst, da hun er en meget spændende og fascinerende kunstner, der fortjener stor udbredelse. Lenes billeder har så mange lag, og man kan betragte dem i lang tid og hele tiden opdage nyt. Hun lader mennesker, natur, krop og bygninger møde hinanden i en forbavsende og flertydig form, der overrasker. Den kan ikke kan tolkes med et bestemt ord, men lever med en mangesidighed, der drager beskueren ind i billedets univers.
Billedet ovenover hedder “Dream”. Lene har brugt sig selv som performens kunster, fordrejet udstryk og sat sammen, således at man, når man betragter billederne vil opleve usete nye forbindelser, man forbavses, glædes, provokeres og føler sig draget ind i en drømmetilstand, hvor der skabes uendelige muligheder.
Lene er ikke nærig med sig selv i sin kunst. Hun tager livtag med det, vi forsøger at skjule. Selv skriver hun om sin kunst. “Jeg vil fange det forgængelige, det flygtige, det i bevægelse, i transformation, det daglige, det små, det oversete, det gamle, det grimme, det smukke, det foranderlige.”
Ofte bliver hun selv en del af udtrykket på en mere organisk måde end fx den amerikanske performancekunstner Cindy Sherman. Men Lene tør på samme måde som Cindy bruge sig selv. Noget vi netop nu er i 2020 ser som en trend bland kvindelige kunstner.
Hendes teknik er at ”male” med digitale billeder, sætter sammen, fraklipper og bearbejder. En super moderne og performanceagtig teknik, der illustrerer, at Lenes kunstneriske udtryksform befinder sig i et krydsfelt mellem visuel kunst, design og levende performance.
Lene bearbejder sine fotos med en professionalitet, der viser hendes mange års erfaringer med digitale medier og videokunst. Hendes interesse er at blande virkelighedsrum og lade natur, kultur og mennesker mødes. I mødet opstår det tilfældige. I hendes smukke og provokerende sammenstillinger opstår nye billeder, nye former og dermed nye erkendelser. Lene vil noget med sin kunst – hun vil skaber stemninger og oplevelser, hvor tid og form forskyder sig eller ophæves – heri ligger flertydigheden og skønheden.
Lene har i denne serie været optaget af ansigtet og dets forvrængninger. Gennem fotos af sit eget ansigt, har hun bearbejdet form og udtryk. Ved at lægger flere fotos ovenpå og ind i billedet bliver mennesket et med sine omgivelser og den organiske form flyder ud og sammen med de andre elementer og den tidligere form ophæves. Det er modigt og spændende gjort. Det giver billedet et abstrakt og organisk udtryk, hvor elementerne flyder sammen, bliver uadskillelige og danner nye former.
I serien Concrete Space får det organiske og naturen magt over bygningerne. På samme måde som Michael Isling forbindes mennesket med naturen, hvor Lene mixer maleri, installation og fotobearbejdning for at sætte fokus på en tid, hvor klima- og miljøproblemerne står i kø. I denne serie kredser motiverne sig om landskaber og urbane rum, det kan tolkes som om, at naturens genetablering en ny orden i en vildtvoksende drømmeverden.
Lene Juhl er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har studeret Master of Multimedia Arts ved Aarhus Universitet og Master of IT og Interaction Design ved IT Vest. Lene arbejder som videokunstner, hvor hun med udgangspunkt i video/lys, digitale medier og 360 graders fysiskdigitale rum skabte multidisciplinære immersive projekter indenfor scenekunst, site specifikke opgaver, ruminstallationer, udstillinger og koncerter.
Udvalgte tidligere udstilllinger som Lene Juhl har medvirket i
- HVOR KOMMER MUSIK FRA? – et drømmespil for symfonisk orkester, Ingmar Bergman 100 års jubilæum med Göteborgs symfoniorkester.
- ANTARCTICA i samarbejde med Steingrimur Rohloff.
- LYSISTRATE, af Steingrimur Rohloff med video- og scenedesign til operaen. Den Fynske Opera, 2016, Danmark.
- AFSPEJLINGER, med Odense Symphony Orchestra, og vægovertrukne videoprojektioner til mindekoncerten 1864 @ 2014 med Sydjyllands Symfoniorkester.
- THE ELEPHANT MAN, af Carl Unander-Scharin, ved Norrland Opera
- EYE, en videoinstallation på facaderne på Dansk Arkitekturcenter, København.
- TIME I, II & III, en stedsspecifik videoinstallation til Light over Lolland Festival.
- DOCKPLATS 2010 – en stedsspecifik udendørs multi-performance i Malmö Docs.
- RUNNER, en video-virus, der vises i Orestad, inde i Dansk Radio og Black Diamond, Det Kongelige Bibliotek, Danmark.
- THE CRYSTAL CABINET, opera i Piteå, Sverige.
Ingerlise Stendevad: Maleri og serigrafi i varme farvekombinationer
Det jeg elsker ved Ingelises kunst er, at den tager fat i noget virkelig og så giver hun det en helt ny drejning – skaber en ny mening. Hendes brug af foto, collage, tryk og malling giver nye vinkler og perspektiver – og jeg føler mig i en tilstand af både drøm og virkelighed.
Ingelises farvevalg er inspireret af natur – specielt fra rejser i Piemonte – og på dette smukke billede appellerer Ingelise til min fantasi – og sætte erindringer igang fra mine egne ture i området.
Ingelise fortæller om sig selv:
“Jeg brænder for at skabe kunst, hvor maleri indgår sammen med serigrafiske silketryk. Jeg har arbejdet dedikeret og kreativt med at udforske, udfordre og blande de to teknikker siden 2000, hvor jeg første gang skabte mine første silketryksrammer. Når jeg udfolder min kreativitet, finder jeg stor inspiration i både mønstre og fotos. Jeg arbejder med objekter, som vi omgår os med i det daglige.
Jeg har på det seneste fundet stor inspiration i den levevis og den natur man finder i det norditalienske område Piemonte, hvor jeg tilbringer en del af min tid hvert år.
Som du kan se på mine biledet arbejder jeg med gentagelsen af billedelementerne i forhold til farver og kvadrater, og udforsker derigennem hvad motivet kan. Jeg ynder at opbygger mine værker, som var de et puslespil, hvor hvert enkelt kvadrat giver sit bidrag til det færdige billede. Jeg gemmer motiverne bag de sløringer og overlap, som mønstre og tryk kan frembringe og mine malerier bliver til farverige collager, hvor de forskellige objekter mødes i en ny sammenhæng.
Udover selv at arbejde kunstnerisk visuelt, skaber og leder jeg også kreative og innovative processer. Her er det min metode, at få deltagerne til at ”tænke med hænderne” når de indarbejder og føler forskellige fysiske materialer gennem ideudviklingen.
Ingelise har bl. a udstillet:
- Holbæk Kunsthøjskole
- Pædagogisk central Hvidovre
- Privathospitalet Hamlet
- Det lange galleri Birkerød
- Mantziusgården Birkerød
- Cphbusiness
- Novo Nordisk
- Helligåndshuset København
Se mere: www.visualart.dk
Claus Weppler: Abstrakt fotokunst
Naturen har mange spændende detaljer, når man går helt tæt på, som både Claus og jeg har gjort i disse fotografier af barken på cedertræer på vulkanøen Reunion. Jeg blev fascineret af barken – og vi tog foto på forskellige tider, så lyset spillede ind på fortskellige måder. Meget inspirerende at se alt det liv og farver, der var på træets bark. jegt har selv brugt fotografierne til at blive inspireret i mine malerier
Conny Vies: Naturen som inspirationskilde
Smukke abstrakte malerier med masser af dynamik og naturen som inspirationskilde. Eksperimenterende teknikker, hvor nye og ældre metoder kombineres – og der anvendes bæredygtige materialer som kalk, kul, tusch og tempera, hvilket giver malerierne lette transparente udtryk i kombination med stoflige matte overflader.
Begoña Lafuente: Farverig kunst med spansk inspiration
Jeg er vild med Begonas farverige kunst og hendes maleriske kompositioner. Man kan tydelig se inspirationen fra Spanien, hvor hun er opvokset.
Om sig selv skriver hun: My art is mainly inspired by my background as a graphic designer -which I worked as for almost 20 years. My process is continually evolving using different techniques and media from paint and experimental photography to scannography and monoprint, bending realities and abstracts. My artworks invite you to make your own interpretations. Se mere om Begoña Lafuente
Marion Zimmermann: Active energy of a metropolis
Marion Zimmermann maler farverige og stemningsfulde malerier af byer. Hun er født i Lübeck i 1961. Om sig selv skriver hun:
My whole live I´m living in cities and I like the positive, active energy of a metropolis which I want to show in my paintings. New York City is my favorite town instead I´m living in Germany.
As new style I use a combination of digital print with painting. I defamiliarize the photos of various city scenes and paint over them, after they were printed on canvas. This creates a contrast and tension between print and color, which I feel is contemporary representation in terms of today’s media.
Michael Jensens smukke, kunstneriske og drømmende naturbilleder
Jeg har valgt at tage Michael Jensen med som gæstekunstner, da jeg synes, at hans smukke naturfotografier er både stemningsfulde, smukke og så har de et dybere lag. De har noget magisk over sig, hvor naturen giver mulighed for fordybelse og eftertanke. Jeg tænker i stemninger og følelser, når jeg ser Michaels foto.