10 kunstnere giver inspiration til boligindretning

5. Østrigsk maler Gustav Klimt (1862-1918)

Der er meget romantik i Klimt-stilen, hvor prangende blomsterdekorationer og brede guldrammer vil passe ind. Han udviklede sin helt egen stil, hvor personerne, tøj og rum blandes sammen i en stiliseret og dekorativ ofte guldbelagt flade. Der er organiske former inspireret af naturens kurver. Dog fremstår hans figurer naturalistiske med en sanselig – ja nærmest erotisk udstråling. Der er masser af livsglæde og nydelse i malerierne. Vi føler os ikke besværet af hverdagen eller almindelige sysler. Hvilket Klimt heller ikke gjorde i sit eget liv. Han levede sammen med moderen og sine to søstre, som sørgede godt for ham hele livet. Da moderen døde overtog søstrene hvervet. Med den historie in mente, kan tankerne ledes hen på Freud, moderbindinger og kvinders ødelæggende kraft. Freud var da også stort set samtidig med Klimt – og også bosat i Wien på samme tidspunkt.

klimt

Alligevel er der ikke meget i Klimts malerier, der underbygger en sådan analyse. Hans malerier tynges ikke af psykiske udfordringer. Kvinderne virker stærke, erotiske, forførende og smukke, nogle vil da også mene, at han forskønnede sine modeller.

Det er mere skønhedsidealer end egentlige portrætter, men de var ofte også bestillingsværker fra ægtemanden.

Jeg er enig i, at det helt klart er det dekorative og smukke element, der er centralt. Vi kommer ikke tæt på kvindernes personlighed – og således vil et hjem inspireret af Klimt også have mange smukke og dekorative og organiske elementer, måske med spejle, hvor man ser sig selv, så vi ikke kommer for dybt ind på indehaverens personlighed. Der er ikke skarpe linjer eller klare farver, men gerne den oplevelse, man kan få ved matte spejle og bladguld. Spejlingerne bliver sløret og diffuse. For mig ser jeg et soveværelse med en bred dobbeltseng med et smukt patchwork sengetæppe. En dør ud til en altan med sort smedejernsgitter i flotte svungne former. Der er et stort spejl på væggen – dekorativt indrammet i guldramme og en japansk silkekåbe hænger over en lav foldedør i rispapir. Således har Klimts malerier noget under overfladen, noget vi ikke ser. Hans kvindelige modeller er sanselige, de viser nydelse og signalerer dermed, at vi skal nyde livet – uden at vi behøver at komme helt tæt på hinanden. Det under overfladen må bevares skjult.

Ord der kendetegner stilen: Dekorativt, sanseligt, stiliseret, bløde former og feminint

Skal stilen være knap så guldbelagt, så kig på Vibeke Alfelt (1934-1999) dekorative, stiliserede og ekspressive malerier her. Vibeke Alfelt var datter af kunstnerparret Else Alfelt og Carl-Henning Pedersen. Hun var autodidakt og debuterede allerede som 14-årig og har udskiftet Klimts guld med en farverig palette.

 

Kvinder der betragter de røde valmuer

Selv er jeg også optaget af Ursula Reuter Christiansens brug af valmuer. Hun har inspireret mig til at bruge valmuer som et dekorativt element i mine malerier.

Maleriet her hedder pige med røde valmuer og er en blanding af collage og akryl på lærred.

Lige nu er Klimt meget aktuel med en stor udstilling i Bordeaux i Frankring. Her udstilles hans værker på en nedlagt ubådsbase fra 1940´erne fra 10. juni til 31. december 2020, hvis altså Coronasituationen tillader det.

Vi holder os til den sensuelle stil – men nu langt mere minimalistisk i sit udtryk. Næste gang præsenterer jeg Georgia Totto O’Keeffe.