10 kunstner giver inspiration til boligindretning

3. Russisk maler Marianne von Werefkin (1860-1938)

Her er en stil, jeg elsker – ekspressionistisk, farverig og vild, men at bo som hendes maleriske udtryk kræver meget mod. Selv ville jeg nok vælge at tilføre det som en wow-effekt på væggen.

Det er ikke sikkert, at du kender hende, for i datiden var det ikke helt så let for kvindelige kunstnere at slå igennem, men hendes værker er karakteristiske for den farverige ekspressionistiske kunst.

Marianne-von-Werefkin

Werefkin startede med privat maleundervisning som 14-årig og blev oplært i datidens realistiske stil. Hun blev gift – flyttede til Tyskland og udviklede sin malestil, hun var inspireret af Paul Gauguin og Edvard Munch og blev selv ekspressionistisk maler. Senere blev hun en del af Der Blaue Reiter, som også Wassily Kandinsky, Franz Marc og August Macke var med i. En kunstretning, som jeg selv er helt vild med fordi den har masser af power, farver og energi.

Jeg har valgt et selvportræt for at vise hendes stil – hvilket jeg også har gjort med Frida Kahlo. Begge malede andet end selvportrætter – og mange mandlige malere, malede også selvportrætter. Mit valg skyldes, at kvindelige kunstnere har haft svært ved at slå igennem – ja nok helt op til vores tid. Derimod kunne de helt tilbage i 1700-tallet få lov til at male portrætter. Selvportrættet her er meget udtryksfuldt og kendetegner hendes kunst. Hun interesserer sig for følelser, det psykologiske, mennesker, relationer – og gennem penselstrøg og farver understreger hun det følelsesmæssige aspekt. Samtidig mener jeg, at der er stor varme og glød i hendes malerier. Så at være inspireret af hendes stil i ens boligindretning betyder varme farver, der komplementerer hinanden og stadig i et harmonisk samspil. Der er dybde og eftertænksomhed sammen med det temperamentsfulde. Hun kombinerer således flere komplementære elementer – farver, udtryk og penselstrøg. Men selvom hun kombinerer flere elementer, så hænger hendes malerier stadig sammen. Der er en ensartet rytme i penselstrøgene og i konturerne, som danner modvægt til det dramatiske farvevalg. Jeg tænker en smule mørkt mahogni eller andet mørkt træ – mod farvede vægge – og samtidig er der de samme gennemgående farver andre steder i møblementet, så det hele hænger sammen. Det bliver en dynamisk, personlig og intens stil, der udtrykker følelser – og vil være tilstede og møde livet i hele dets mangfoldighed i en erkendelse af, at der er meget mere mellem himmel og jord. Som hun selv har udtrykt er ”Et liv er alt for lidt til alle de ting, jeg føler i mig selv, jeg opfinder derfor andre liv i og uden for mig selv”. Det kræver mod at bo i hendes stil. Men igen tænker jeg at i en lille Oase, med en mørkerød lænestol i plysstof, lille mørkt træbord og koboltblå glas i vindueskarmen kombineret med mørkegrønne puder. Det kan skabe en lille oase af hygge.

Ord der kendetegner stilen: Dramatik, følelser, farver, mod, personlighed

En stil, der kan minde om hendes skriver jeg om næste gang, hvor vi skal møde den nok af alle mest kendte kvindelige maler, nemlig Frida Kahlo.

På mine tidligere blogge om tips til boligindretning har jeg skrevet om Paula Modersohn-Becker og Vilhelm Hammershøi.